22.2.11

Ei nuoria kannata päästää oikeisiin töihin

Päinvastaisista puheista huolimatta ei opiskelijoiden valmistumista ja nuorten pääsyä asiallisille työmarkkinoille haluta kiirehtiä. Vai mitä muuta voisi päätellä siitä, että opintorahajärjestelmää rapautetaan, opettajia vähennetään ja eläkeikäisiä painostetaan pysymään työpaikoissaan?

Niin kauan kuin maahanmuuttajia ei riitä kaikkiin raskaisiin ja kehnosti palkattuihin töihin, elinkeinoelämä tarvitsee reippaita, epävarmassa työmarkkina-asemassa olevia opiskelijanuoria. He suostuvat keikkatöihin, vuorotöihin, vuokratöihin ja osa-aikatöihin. Heidän on pakko, sillä sosiaaliturva on täynnä erityisesti nuorille suunnattuja ”kannustimia”, karensseja ja leikkauksia.

Palvelualojen ammattiliiton mukaan nuoret ovat (maahanmuuttajien ohella) useimmin työehtorikkomusten kohteeksi joutuva ryhmä. Sinällään tämä on outoa, erilaisten harjoittelujen ja työllistämistoimien nimissä kun nuoria voi riistää ihan laillisestikin.

Yhteiskuntamme perustuu siihen, että jotkut suostuvat luuttuamaan, jakelemaan, myymään ja hoivaamaan tosi joustavasti ja halvalla. Jos kukaan ei vapaaehtoisesti suostu, on pelisääntöjä muutettava siten, että joidenkin on pakko. Poliitikot vaativat yhteen ääneen nuorille töitä. Vaan eihän meidän nuoriltamme töitä puutu, ainoastaan palkka ja kunnolliset työehdot.

Siksi ekonomisteja kiinnostaa pidentää työuria mieluummin loppu- kuin alkupäästä. Nuorethan ovat todellisuudessa jo nytkin tuottavia, ja sitä paitsi oikeutensa tuntevat pirteät eläkeläiset tulevat yhteiskunnalle paljon kalliimmaksi kuin tulonsiirtojen, opiskelun ja keikkatöiden aallokossa räpiköivä nuorköyhälistö.

Tottahan se maksaa motivoida yli kuusikymppisiä jatkamaan työelämässä, muttei lainkaan niin paljon kuin luopuminen nuorten halpatyövoimareservistä.

9 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Hei, kaikille on oma paikkansa yhteiskunnan showssa.

Opiskelijan pitää oppia työnteon tahti ja laki, ettei turhia kuvittele.

Väitän, että perustyönteko, mitä opiskelijat vääntää, on paljon iisimpää kuin yrittäjien arki, jossa tulo jää helposti pienemmäksi kuin 7 e / tunti.

Turhat vikinät vege ja hyväksytään evoluutiossa paikkamme.

Huono juttu sulla. Provosoi, mutta hukassa.

Prism kirjoitti...

Hyvä Anonyymi,

"Väitän, että perustyönteko, mitä opiskelijat vääntää, on paljon iisimpää kuin yrittäjien arki, jossa tulo jää helposti pienemmäksi kuin 7 e / tunti."

Sain syksyn (syys-joulukuu) pääsääntöisestä opiskelusta 31 opintopistettä (vuodessa on tarkoitus saada 60 pistettä, jotta valmistuu tavoiteajassa). Jokainen piste merkitsee laskennallisesti 27 tunnin työtä. Opintorahaa ja asumislisää saan 499,60 euroa kuukaudessa, miinus verot. Tuntipalkkani oli siis alle 2,4 euroa, minkä takia jouduin ottamaan lainaa voidakseni maksaa vuokrani.

Kyllä, pienyrittäjän asema ei ole kadehdittava, mutta ruoho ei todellakaan ole vihreämpää aidan tällä puolella.

Prism kirjoitti...

Mainittakoon vielä, että Jarmo Puskalalla on oma selityksensä sille, miksi opintotukea ollaan niin halukkaita huonontamaan:

http://jarmopuskala.com/blog/2010/08/hallitus-petti-opiskelijat-mutta-miksi

Esko Mäkinen kirjoitti...

Anonyymi, olet ilmeisesti sitä mieltä, että vaikka olot olisivat kuinka kurjat, niin pulinat pois ja sopeutukaa!

Jos sinä olet tyytyväinen 7€/h palkkaasi, niin kaikkien muidenkin pitäisi olla?

Muutokset parempaan lähtee tyytymättömyydestä nykyoloihin, siinä "evoluutiossa paikan hyväksyminen" on alistumista, joka johtaa kaikenlaiseen kurjistumiseen.

Toki jos itse olet tyytyväinen, niin ole vain, mutta anna muiden kehittää olojansa paremmaksi. Köyhyydessä kun ei ole mitään ylpeilyn aihetta.

Anonyymi kirjoitti...

On aina väärin,että ikäryhmiä asetetaan vastakkain.Me pystymme järjestämään kaikille ihmismäiset olot,jos niin halutaan.Eläkeläisenä katson,että olen oikeutettu olemaan tässä elämänvaiheessa kohtuutoimeentulolla ilman syyllisyyttä.
Nuorten asemaa työelämässä on ehdottomasti parannettava, siitä olen samaa mieltä.Eläkeläiset eivät ole syyllisiä tähän tilanteeseen, me olemme työmme tehneet ja ne harvat,jotka haluavat jatkaa työssä,varmasti mahtuvat sinne joukkoon.Nykynuoret ovat tulevia eläkeläisiä,kannattaa kehittää työelämää niin,että itselläkin on joskus ihmisarvoinen eläkkeen aika, eikä kadehtia nykyeläkeläisiä.Se on ehdoton virhe ja osuu aivan väärään maaliin ja lisäksi asettaa hajottavasti ihmisryhmiä vastakkain.

Jokke Karjalainen kirjoitti...

Laskin juuri, että periaatteessa omat nykyiset työtuloni ovat 5,92 euroa tunnilta. Ei, en ole yrittäjä.

Anonyymi kirjoitti...

Tässä tuli aika hyvin kiteytettyä suomalaisen työelämän kaksinaismoralismia.

Anonyymi kirjoitti...

Anonyymi sanoi...
"Väitän, että perustyönteko, mitä opiskelijat vääntää, on paljon iisimpää kuin yrittäjien arki, jossa tulo jää helposti pienemmäksi kuin 7 e / tunti."

Eh, jos yritys kannattaa noin kehnosti, kannattaisiko tehdä jotain johtopäätöksiä? Niin me muut yrittäjät teemme.

Offtopic, mutta yrittämistä sekä glorifioidaan että demonisoidaan ihan suotta.

Yhtäällä on Anonyymin kaltaisia itsestään uusia työn sankareita tekeviä "raatajia", vaikka yrittäminen on ihan samaa työntekoa kuin palkkatyökin paitsi, että paperityöt pitää hoitaa itse ja pääomaverotuksen kautta voi kierrättää osan tuloista.

Toisaalta löytyy yrittäjiä riistäjinä pitäviä vaikka vaikka yrittäminen on ihan samaa työntekoa kuin palkkatyökin paitsi, että paperityöt pitää hoitaa itse ja pääomaverotuksen kautta voi kierrättää osan tuloista. Lisäksi vanha hokema, jonka mukaan "yrityksellä (erityisesti konsernilla) ei ole omaatuntoa, koska sen ainoa tehtävä on hankkia kasvavaa voittoa omistajilleen", on harhaanjohtava. Osakeyhtiölain mukaan yrityksen ei ole pakko käyttäytyä ääliömäisesti.

Mutta siis, Annan kanssa olen samaa mieltä.

Iisi yrittäjä

Melkein kolkyt kirjoitti...

Nyt ollaan asian ytimessä. Olen jo toista tutkintoa suorittava opiskelija. Ensimmäinen korkeakoulututkinto ei tuonut töitä. Useimmin vastaus oli, että huonompi homma ettei minulla ole työkokemusta. Noh, sitähän ei saa kuin työtä tekemällä. Ja sitä minä en pelkäisi.

Kohta valmistun toivottavasti, koska tuet olen käyttänyt parin kuukauden päästä. Jospa toinen tutkinto auttaisi työnantajia tajuamaan, että ei nuori työtä pelkää ja on jopa pätevä ihminen. Palkattomia harjoittelujahan olen tehnyt kasa päin.

Miten tässä ikinä pääsee eläkkeelle, jos ei edes pääse uraansa aloittamaan?