11.10.09

Kaikki eivät pääse lääkäriin

Universal access tarkoittaa periaatetta, jossa palvelu tai tuote toteutetaan niin, että se on yhdenvertaisesti kaikkien ulottuvilla. Käsite on voimakkaasti sidoksissa ihmisoikeuksiin. Meillä aihetta on sivuttu esimerkiksi pohdittaessa maailman ihmisten eriarvoisia mahdollisuuksia käyttää tietotekniikkaa tai saada henkilötunnus.

Julkisiin palveluihin liittyy Suomessakin ehtoja. Merkittävä osa on tarkoitettu vain kunnan asukkaille, toiset sidottu kansalaisuuteen. Jos et kuulu etuoikeutettujen ryhmään, et saa palvelua tai saat sen erilaisin ehdoin kuin muut. Lisäksi on olemassa sellaisia rajoitteita, jotka asettavat virallisesti palveluun oikeutetut ihmiset keskenään eriarvoiseen asemaan. Esimerkiksi jos päivähoitoa järjestetään vain suomen kielellä, ruotsinkieliset jäävät ilman. Samoin käy silloin, jos lääkäriaikoja on tarpeeseen nähden liian vähän ja niitä riittää vain niille, jotka ponnekkaimmin jaksavat vaatia.

Universal access –keskustelu on noussut Euroopassa viime vuosina erityisesti suhteessa liikkuvaan väestöön. Näyttää siltä, että virallisen siirtolaisuuden volyymi kasvaa koko ajan, minkä lisäksi monet siirtolaiset tulevat maahan ilman papereita. Valtioiden ulkomaalaiskontrollin kiristyessä liikkuminen alueelta toiselle on entisestään kiihtynyt. Näillä ihmisillä ei ole mahdollisuutta laskea asuinpaikkaan sidottujen terveys- ja sosiaalipalveluiden varaan, koulutuksesta nyt puhumattakaan. KELA-kortin arvon ymmärtää vasta, kun sitä ei ole.

Poikkeuksena ovat olleet ns. matalan kynnyksen palvelut, joissa ei henkilötietoja kysellä. Euroopan tasolla merkittävin sosiaali- ja terveysalan kehittämistyö tapahtuukin universal access -järjestelmissä ja erityisesti siinä on kunnostautunut esimerkiksi Oslo, jossa matalan kynnyksen palveluita järjestetään järjestöjen lisäksi myös kunnan toimintana. Monissa Etelä-Euroopan maissa taas paperittomien siirtolaisten valtava määrä on pakottanut kehittämään kaikilla avoimia sairaaloita ja avustustyötä.

Tampereella matalan kynnyksen palveluja tarjotaan ainakin Pro-tukipisteellä, Nervissä ja Aids-tukikeskuksessa (joista tosin ensimmäinen on tarkoitettu vain seksityöntekijöille ja toinen piikkihuumeiden käyttäjille). Taantumassa näiden rahoitus on kuitenkin ensimmäiseksi liipaisimella, sillä niiden käyttäjäkunta ei äänestä tai ole edes äänioikeutettu. Kun Aids-tukikeskus vuoden vaihteessa lopettaa sukupuolitautitestauksen, jäljelle jää vain kaupungin vastaava toimipiste Itsenäisyydenkadulla. Nyt senkin lakkauttamista ollaan harkitsemassa. Samat testithän saa terveyskeskuksista, kunhan vain on kirjat Tampereella.

Alueelta löytyy vuositasolla tuhansia, joilla ei ole.

2 kommenttia:

Buji kirjoitti...

Sosiaalivaltio ja avoimet rajat eivät ilmeisesti pysy yhdessä ilman massiivista lainanottoa. Ulkomailta lainatulla rahalla elätetään ulkomaisia, onhan siinä joku logiikka.

Silti olen sitä mieltä, että kun kerran ammattikorkeakoulu-opiskelijoita ympäri maailmaa haalitaan, niin kyllä heidän pitäisi tarvittaessa terveyskeskukseen päästä. Saavathan suomalaiset eläkeläiset Espanjassa maksuttomat lääkkeet kokonaan Espanjan valtion piikkiin.

Unknown kirjoitti...

Itse olen törmännyt tämän asian tiimoilta ongelmiin, kun tein opiskeluun liittyvät muutaman kuukauden työharjoittelujaksot "vieraissa" kaupungeissa. Loukkasin polveni Tampereella (YLE:n työharjoittelijana) eikä mua huolittu terveyskeskuksen asiakkaaksi, koska olin kirjoilla Turussa. Olisi siis pitänyt lähteä Turkuun asti terveyskeskukseen, mutta en malttanut kun halusin mennä seuraavanakin päivänä töihin. Sepäs sitten tietenkin johti polvikivun pahenemiseen. Lopulta apu löytyi Ylen työterveyshuollon kautta - tosin sielläkin ensin kakisteltiin vähän, koska en ollut varsinaisessa palkkasuhteessa ko. firmassa. Kun seuraavana keväänä tein vastaavaa työharjoittelua Helsingissä, olin viisastunut vahingosta ja siirsin kirjat Hesaan tuon parin kuukauden ajaksi, vaikka se melkoista paperisotaa vaatikin.

Kummalta se tuntui, kun terveyskeskuksesta käännytettiin pois. En oikein ollut tullut ajatelleeksi, että esimerkiksi maassamme oleskelevat ulkomaalaiset eivät välttämättä saa automaattisesti hoitoa terveyskeskuksissa. Sittemmin olen jutellut esimerkiksi vaihtarien kanssa, jotka ovat valittaneet asiasta koituvia ongelmia. YTHS:n piirissä olevien vaihto-opiskelijoiden terveydenhoito ilmeisesti toimii, mutta AMK:n terveydenhuoltojärjestelmähän ei ole yhtä kattava.

Katukerjäläisiä nähdessään monet ihmiset myös sanovat, että menisivät nuokin hakemaan rahaa sossusta niin kuin suomalaiset köyhät tekevät. Vaan eihän se niin yksinkertaista ole.