13.8.06

Pakolaiset ja paperittomat

Aina oppii uutta. Tiesitkö, että englannin kielen virallisissa yhteyksissä maasta käännyttämistä tarkoittava sana deportation, viittaa ranskaksi (déportation) pakkosiirtoa keskitysleirille, erityisesti natsien toisen maailmansodan aikaisia toimia.

Mielessä käy väkisinkin epäilys, että yhteys ei ehkä ole pelkästään historiallinen sattuma. Länsimaiden ulkomaalaispolitiikka kiristyy koko ajan. Usein pakolaisstatuksen eväämistä seuraa hakijan karkottaminen jollekin noista valtavista pakolaisleireistä, joilla ruuan, koulutuksen, turvallisuuden ja ihmisoikeuksien puute on pikemmin sääntö kuin poikkeus. Erityisesti naisten on vaikea saada pakolaisstatusta ja monesti heihin kohdistuvia vainoja ei edes tulkita poliittisiksi turvapaikan oikeuttavassa mielessä.

Tylyn pakolaispolitiikan tietäen, osa ihmisistä pyrkii mieluummin laittomasti maahan. Tällöin heistä tulee paperittomia ja siten myös oikeudettomia siirtolaisia. Monissa maissa talous käytännössä pysähtyisi ilman tätä halpaa ja vaivatonta työvoimareserviä. Paperittomien siirtolaisten heikko asema toimii kilpailuetuna ja siten auttaa niistämään myös virallisen työvoiman oikeuksia.

5 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Olisin äärimmäisen kiinnostunut kuulemaan, miten arvoisa kaupunginvaltuutettu ottaisi oppia mm. Ranskan ja Ruotsin maahanmuuttajien tilanteesta, ja estäisi vastaavan tilanteen kehittymisen Suomessa, jos tänne alettaisin ottamaan ehdotetut 50,000 maahanmuuttajaa vuodessa.

Anna Kontula kirjoitti...

Kiitos kommentistasi. Jos minulla olisi valmis vedenpitävä malli siirtolaispolitiikkaan,
kertoisin sen varmasti. Sen me kuitenkin tiedämme, että paljon paremmat mahdollisuudet
meillä on välttää Ranskan mellakoiden kaltaista tilannetta, kun suhtaudumme
maahanmuuttokysymykseen vakavasti ja pyrimme selvittämään, millaiset virhearviot olivat
mellakoiden takana. Selvää on myös, että rajojen sulkeminen vain lisää
ihmissalakuljettajien ja -kauppiaiden toimintakenttää, kun laillisten keinojen puutteessa
ihmiset liikkuvat laittomasti. Jo nyt arvioidaan, että 10-15 % EU:n siirtolaisista on
paperittomia. Luultavasti luku tulee nousemaan.

Koska rajojen täysi avaaminen ei ole lyhyellä tähtäyksellä realistista ja rajojen
sulkeminen taas johtaa humanitääriseen katastrofiin, koetan kantaa korteni tähän kekoon
seuraavassa "Annan kabinetissa". Tiistainan 3.10. klo 18 vieraakseni Vanhalle
kirjastotalolle tulee Katja Tuominen, jonka kanssa keskustelemme siirtolaisten
ihmisoikeuksista meillä ja maailmalla.

Anonyymi kirjoitti...

Ihan mielenkiintoinen tuo deportation -sana. Ehkä tiedät itsekin, että kyseessähän ei ole mikään historiallinen yhteensattuma: de- pääte tarkoittaa kummassakin kielessä "irti, pois" ja kanta port- kuljettamista tai kantamista. Déportation/deportation kääntyy siis sananmukaisesti "pois kuljettamiseksi".

Googlettamalla sanoilla déportation ja sans-papiers selviää, että sanapari on varsin yleisessä käytössä. Toki natsimielleyhtymä voi olla omiaan lisäämään sanan tehoa.

Kuitenkin maasta käännyttämisen vertaaminen natsien epäinhimilliseen toimintaan on mielestäni varsin kaukaa haettua. Eikö suurempaa ihmismäärää pystyttäisi auttamaan juuri noilla leireillä ja lähtömaissa kuin ottamalla heitä Eurooppaan?

Olen kanssasi samaa mieltä, että laittoman halpatyövoiman käyttämiseen pitäisi puuttua.

Anna Kontula kirjoitti...

Hei,

ja kiitos kommentistasi. Vertaaminen on ehkä asiatonta, mutta vertauksen tekee siis ensisijaisesti sanakirja, en minä...

Samalla on syytä muistaa, että EU:n tiukentunut maahanmuuttopolitiikka ihan oikeasti tappaa ihmisiä, koko ajan. Siinä missä Berliinin muurille arvioidaan ammutun sen koko olemassaolon aikana vajaa 300 ihmistä, Kanarian saarille pyrkiviä siirtolaisia on kuollut jo tuhansia.

Olen saanut nähdä maahanmuuttopolitiikan jäljiltä sellaisia seurauksia, että vaikka kyse ei olekaan järjestelmällisestä tuhoamisesta, näiden ihmisten oikeudettomuus ja erityisesti meidän muiden halu silmien sulkemiseen on kuitenkin lähempänä natsi-Saksaa kuin minun tai luultavasti sinunkaan arkea.

EU:n väestöstä rajojen ulkopuolella syntyneitä on arvioiden mukaan 5,5 %, joista kymmenennes paperittomia siirtolaisia. Sisään tulevista muuttovirroista arvioidaan jopa kolmanneksen tulevan laittomia reittejä pitkin. Suomessa tällä tavoin maan alla arvioidaan elävän satoja ihmisiä. Tämä kysymys ei poistu sillä, että annetaan kehitysapua - semminkin, kun siirtolaisten lähettämät tulot ylittävät reilusti länsimaiden kehitysapumäärärahat.

Anonyymi kirjoitti...

"Erityisesti naisten on vaikea saada pakolaisstatusta ja monesti heihin kohdistuvia vainoja ei edes tulkita poliittisiksi turvapaikan oikeuttavassa mielessä."

Tuo on sen luokan väite, että se vaatisi hieman lähdeviittauksia.

Muuhun tekstiin viitaten: toki on ikävää, että ihmisiä hukkuu matkalla Eurooppaan. On kuitenkin looginen virhepäätelmä olettaa, että vapaampi pääsy Eurooppaan ratkaisisi tämän ongelman. Yhtä oikein on väittää, että rajojen totaalinen sulkeminen ja tehokas valvonta saisi aikaan sen, että ihmiset eivät enää pyrkisi Eurooppaan.