12.2.07

Muuten hyvä mutta tyttö

Vaalitouhuissa on se hyvä puoli, että tapaa koko ajan uusia ihmisiä. Osa seuraa hyvin tarkasti poliitikkojen toimia ja palautetta voi yllättäen sataa vuosienkin takaisista jutuista. Joskus tulee risuja, toisinaan kehuja. Joskus on vaikea sanoa, kummasta on kysymys.

Viime lauantaina Tammelantorilla vanhempi herra kävi kiittelemässä työtäni valtuustossa. Olen kuulemma niin hyvä ehdokas, että hän äänestäisi epäröimättä, ellen olisi ”tyttö”. Se tuli niin vakaumuksella, että menin ihan hiljaiseksi.

Vaikka isoäidilläni onkin lupa kutsua minua tytöksi, osa poliitikoista (niin miehistä kuin naisistakin) käyttää nimitystä tarkoituksella pönkittämään omaa auktoriteettiaan suhteessa nuorempiin naisiin. Olen myös nähnyt, miten näistä tytöistä sitten tehdään kahvinkeittäjiä ja kopiokoneenkäyttäjiä, eikä aikaa päätöksentekoon enää riitä. Olenkin kuljettanut takataskussa muutamaa naljailevaa vastausta, jolla lopettaa tytöttely heti ensimmäiseen kertaan. Tammelantorin miehelle en kuitenkaan raatsinut heittää mitään, hän näytti ihan oikeasti sanovan vain ääneen mitä ajatteli.

Vaikka suuri osa päättäjistä osaa jo tällaiset peruskäytöstavat, poikkeuksiakin löytyy. Riesanani on nyt jokusen kuukauden ollut virkamies, jonka mielestä noin kahdenkymmenen vuoden ikäeromme oikeuttaa tytöttelemään. Olen huomauttanut asiasta ensin virnuillen, sitten ystävällisesti ja lopulta vakavasti. Myös muut ovat kehottaneet häntä luopumaan tavasta. Tosi harmittavaa, jos tällaiseen pitää lähteä puuttumaan hallinnollista tietä.

Vaan täysin synnittömiä eivät ole nuoret naisetkaan. Helsingin Sanomien nuori naistoimittaja uutisoi viime puoluevaltuustosta kirjoittamalla ”Vasemmistoliiton vanhoista äijistä”. Ikärasistista ja seksististä sekin. Ihan syystä tulilinjalle joutuneet toverit lukivat lehteä vähän nuopeina.

3 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Niin oman uskottavuutesi kuin yleisen valistuneisuuden vaalimisenkin vuoksi suosittelen luopumaan termistä "ikärasismi". Tarkoitathan tuolla kuitenkin ikäsyrjintää, etkä mitään joka liittyisi rasismiin, eli rodun perusteella tapahtuvaan syrjintään... Tämä termi (kuten monet muutkin huonoa suomea edustavat hirvitykset) on tullut valitettavan yleiseksi tiedonvälityksessä. On siis jokaisen kunnollisen kansalaisen tehtävä korjata virhe, missä sellaisen näkee. Televisio tyhmentää meitä liikaa! Emme osaa kohta suomea!

Anonyymi kirjoitti...

Hei, puhut asiaa Anna. Tämä on minulle ´kaikki ovat samanarvoisia, ai ei vai` -naiselle ollut kova paikka, kun se, että on mikä on, onkin jotneki kommentoimisen arvoista ja arvottavaa. Kolmikymppisenä alan vähitellen tiedostamaan naiivin uskoni yhdenmukaisuuteen olevan bull shittia - mutta onneksi asioille voi ain tehdä jotakin. Päättävisyyttä naiset ja miehet.

myytinmurtaja kirjoitti...

Tuli vaan mieleen, että tuolle tytöttelevälle virkamiehelle voisi olla hyväksi kuulla vähän vastavuoroista äijittelyä. Ehkä hän sitten ymmärtäisi, kuinka ikävää on, kun joku jatkuvasti yrittää vähätellä.

(Ja juu, Hesarin toimittajan on toki kirjoitettava asiallisesti, äijittelemättä ja tytöttelemättä.)