26.5.06

Keittiöihmisten asialla ja vähän syöjienkin

Eilen julkaistiin raporttini Tampereen Ateriasta. Tänään ponkaisin heti aamusta lehtiä lukemaan, olisiko juttu herättänyt jotakin keskustelua. Hesarissa oli aika iso uutinen otsikolla ”Tutkimus: ateriapalvelujen keskittäminen huononsi ruoan laatua”. Hienoa on, että juttu meni läpi. Paitsi ettei se ollut tutkimus, pelkkä selvitys vain. Ja että ruoan laatu ei ollut merkittävästi huonontunut, mitä myös raportissa korostin. Keskittämisen perusongelmat olivat ihan muualla. Toimittajat.

Ylipäätään olen kuitenkin ihan tyytyväinen tähän raporttiin. Olen pitkään kirjoittanut ja pohtinut työelämän muutokseen ja erityisesti prekariaattiin liittyviä kysymyksiä, mutta lähinnä siirtolaisten ja seksityöntekijöiden näkökulmasta. Oli ihan kasvattavaa kierrellä välillä keittiöillä katsomassa, miten sama kehitys näkyy perinteisellä duunarinaisten alalla. Ja näkyyhän se. On siirrytty oman koulun keittiöstä McAteria-ajatteluun. Työntekijöiden määrää on vähennetty rajusti, ja loput juoksevat työajalla, luopuvat tauoistaan ja tekevät palkatonta ylityötä. Keittiötyö muuttuu monotonisempaan suuntaan. Kun tuotteistus etenee, ei ammattitaitoa enää tarvita, ja näin voidaan alkaa laskea palkkoja.

Tampereen Ateria antoi ainakin mulle konkreettisen kurkistusreiän maailmanlaajuiseen ilmiöön. Laitoskeittiössä teoria työmarkkinoiden polarisaatiosta muuttuu lihaksi, etten sanoisi lihapullaksi.

5 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Tärkeään ja kipeään asiaan puutuit. Minulla loppuu työt kuukauden päästä kun kotikaupunkini päiväkotien ruokapalvelu keskitetään yhteen isoon keittiöön ja seuraava vaihe on mitä ilmeisemmin ulkoistaminen.

Laadulla ja ihmistyöllä ei ole enää arvoa.

Anonyymi kirjoitti...

Hei,
kiitos tästä raportista ja varsinkin sen laittamisesta nettiin. Toivottavasti ehdit työstämään aiheesta artikkelinkin jollekin akateemiselle foorumille.
Mitäköhän tuo "autonomisen tutkimuksen projekti" oikein tarkoittaa ja pitää sisällään?

Anonyymi kirjoitti...

Minä saattaisin sanoa jotakin, mutta en voine... Mutta alaa myös sisältä nähneenä sanon kuintekin sen verran että on se kamalaa...

Antti Tietäväinen kirjoitti...

Musta tää on kyllä ihan tosi hyvä raportti!

Anna Kontula kirjoitti...

Terveisiä maailmalta, oli hienoa nähdä, että sähköpostiin oli tullut monia kannustavia yhteenottoja Tampereen Aterian tiimoilta - ja joitakin blogiinkin. Yleensä suomalaiseen kulttuuriin kuuluu, että positiivisista asioista kertoo se, että ei kuulu mitään... Mä laitan tosta autonomisesta tutkimuksesta jotain seuraavaan blogimerkintään.