18.11.08

Tampere-lisä

Eilen Tampereen kaupunginvaltuusto päätti ottaa käyttöön Tampere-lisän. Se tarkoittaa, että perheelle maksetaan yhdestä alle 3-vuotiaasta kotona hoidetusta lapsesta 140 euroa, kahdesta 240 euroa kuukaudessa. Tavoitteena on tukea lapsiperheitä ja jossain määrin helpottaa päiväkotien lapsitulvaa.

Tampere-lisään liittyy kuitenkin ongelma: se ei hyödytä lainkaan toimeentulotuella olevia lapsiperheitä, koska sama summa vähennetään toisesta tuesta. Käytännössä siis kaikkein köyhimmät lapset jäävät ilman Tampere-lisää.

Nämä ovat niitä lapsia, jotka eivät haalarin kastuessa pääse enää ulos, koska kakkoshaalariin ei ole varaa. Juuri nämä lapset syövät EU:n ruoka-apua ja jäävät pois kalliista vauvamuskareista ja temppujumpista. Tilanne loukkaa oikeudentajuani, sillä jos joku kunnan tukea tarvitsisi, niin juuri he. Olen koettanut vaikuttaa asiaan valmistelun aikana kaikissa mahdollisissa elimissä: omassa ryhmässäni, lautakunnissa ja valtuustossakin. Silti pari viikkoa sitten totesin, että valtaosa valtuutetuista ei edes tiennyt koko ongelmasta. Jostakin syystä asia ei ilmeisesti noussut esille talousarvioneuvotteluissa, vaikka sen piti kuulua Vasemmistoliiton valtuustoryhmän esittämiin budjettitavoitteisiin.

Ennen valtuuston kokousta on puolueryhmillä tapana sopia keskenään, mitä asioita pohjaesitykseen voidaan lisätä. ”Budjettisovun” synnyttyä ei saisi enää esittää uusia asioita, tai jos joku anarkisti esittää, ”budjettikurin” säilymiseksi muiden pitää äänestää vastaan. Järjestelmän tarkoituksena on taata, ettei itse valtuustossa nouse esiin kiusallisia poliittisia kysymyksiä – kysehän on julkisesta tilaisuudesta ja poliitikolle julkisuus on elinehto.

Siksi sain aikaan myrskyn vesilasissa esittämällä talousarviomuutosta, jossa Tampere-lisä olisi tullut myös köyhille perheille. En mielelläni ärsytä toisia poliitikkoja eikä se ole viisastakaan, mutta tässä kohtaa pidin asiaa riittävän tärkeänä, kyse oli kuitenkin uudesta, selvästi epäoikeudenmukaisesta käytännöstä. Sovun rikkominen tarkoittaa sosiaalisia sanktioita muiden valtuutettujen ja erityisesti oman ryhmän taholta. Asian vieminen äänestykseen kuitenkin pakottaa jokaisen valtuutetun paneutumaan asiaan, joten tässä kohtaa pidin sitä sen arvoisena.

Eihän esitykseni tietenkään läpi mennyt. Muutamaa poikkeusta lukuun ottamatta kuri piti. Silti tällaisissa tapauksissa käy toisinaan niin, että vaikka mitään ei suoraan päätetä, muutaman kuukauden sisällä koneisto etsii ratkaisun vähin äänin. Nyt kaikki valtuutetut ainakin tietävät ongelman, joten kyse on vain poliittisesta tahdosta.

6 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Ei tietenkään haluta, että toimeentulotuella eläville jäisi enemmän käteen. Samalla tavalla toimeentulotuki kattaa esim. vain 70% vuokrasta. Loppu on omavastuuta. Eli voit syödä vähemmän jos haluat asua kalustetussa huoneessa etc... Järjetöntä!!! Näitä köyhiä halutaan vain rohkaista tehdä omat johtopäätöksensä, kuten ne pari perhettä, jotka tänä vuonna päättivät päivänsä vanhempien yhteisellä itsemurhalla. Siitä vaan, näin se köyhyys vähenee tehokkaasti. Turha antaa näille köyhille mitään toivon ripettä, koska sillä ne jäävät vielä vuosiksi valtion laskuun elää kituuttamaan...

Anonyymi kirjoitti...

Asia on vähän kuin 2 teräinen miekka. Lisä voi edesauttaa "jäämään" ihan tarkoituksellakin työttömäksi (ei halua hakeutua töihin), koska se tavallaan kannattaa. Voisi ajatella näin että toisessa vaihtoehdossa pienituloinen äiti n.1200 euron kuukausi ansioilla miettii että olisiko järkevämpää "olla" työtön ja saada työmarkkinatukea (tai ansiosidonnaista se 500 pv.) ja lisäksi (ehkä) toimeentulotukea. Tämän päälle vielä Tamperelisää. Kotona oloa ja samalla rahalla ja kunta tähän oikein kannustaa! Kaiken tuen ja avun perimmäisenä pohjana pitää olla kannustavuus työn tekemiseen.

Kari Harju kirjoitti...

Teemasta on julkaistu muuan tutkimus, josta on tietoja yhteisblogissa http://vasenlaita.blogspot.com/2008/11/lisys-edelliseen-kuntalis-koskevaan.html, johon sinäkin voisit ystävällisesti joskus kirjoittaa vaikkapa vain linkin omaan blogiisi. Terveisin. Kari

Anna Kontula kirjoitti...

Hei, kaikkia tukia ei edes nykyjärjestelmässä ole tarkoitettu "kannustavuuteen työn tekemiseen".

Tampere-lisän tarkoituksena on nimenomaan tukea vanhempien mahdollisuutta hoitaa lapsia kotona, samoin kuin vanhempaintukien kohdalla. Sama perusajatus on omaishoidon tuessa.

Eikä kai eläkkeidenkään tarkoitus ole kannustaa töihin. Opintoraha kannustaa töihin vain välillisesti.

Anonyymi kirjoitti...

Jos vaikka tekisitte lapsia vasta kun teillä on taloudelliset edellytykset niiden elättämiseen? Näin toimii normaali ihminen, ymmärrän että vasurin on tätä vaikea ymmärtää kun jonkun muun pitäisi AINA maksaa kaikki hänen puolestaan.

Unknown kirjoitti...

Anna, hyvää työtä. Loistavaa että yrität viedä humaania linjaa läpi. Minunkaan oikeudentajuuni ei mahdu, että tämä lisä jää köyhimmiltä saamatta. Onhan kysymyksessä nimenomaan lasten kotona hoitamisen(eli työelämästä poissaoloon ) kannustava lisä ja ryhmätoverisi saisivat nyt tosiaan hävetä.

Anonyymille, joka huomautti siitä, että normaali ihminen odottaa lastenhankkimisessa kunnes jälkikasvun voi kunnialla elättää huomauttaisin, että tilanteet muuttuvat. Näinä aikoina, kun yt-neuvottelut ovat jatkuvia uutisia pitäisi ymmärtää, että kuka tahansa meistä voi joutua erittäin ikävään tilanteeseen vailla omaa syytään, eikä ole missään määrin yhteiskunnallemme kunniaksi että heitä ja tässä tapauksessa erityisesti heidän lapsiaan potkitaan taloudellisesti päähän. Erityisestikin sanon näin, kun viime vuosina on vallassa istuvien suulla vikisty siitä, että nuorempi polvi ei noita lapsia tee.

Jos lisiä maksetaan, niin kyllä sen pitää silloin olla tasapuolisesti kaikille lapsiaan kotona hoitaville menevä lisä, eikä vain meille yleisesti ottaen hyvin toimeentuleville osuva asia. Mutta, anonyymia mukaillen, porvarin on ymmärrettävästi tätä vaikea ymmärtää, eihän köyhille KOSKAAN pitäisi mitään antaa.