23.2.06

Santalahden osayleiskaava

Eilen Tampereen kaupunginvaltuustossa päätettiin Santalahden osayleiskaavasta. Siinä on sellainen hassu juttu, että monen suojeltavaksi tai uudiskäyttöön merkityn rakennuksen päälle on piirretty elementtitalo.

Osayleiskaava ei ole tältä osin sitova, mutta silti tiedustelin, että onko suojelukohteella mitään mahdollisuuksia, kun se seuraavassa kaavoitusvaiheessa on vastakkain kovan rahan kanssa.

En saanut apulaiskaupunginjohtaja Kotilahdelta vastausta.

16.2.06

Kom

Käväisin KOM-teatterilla päiväkahvilla. Siellä väsätään kuumeisesti Täällä pohjantähden alla -näyttämösovitusta Suomenlinnaan ensi kesäksi,

Vieraannuttamisella tarkoitetaan teatterissa tilannetta, jossa esimerkiksi roolihenkilöiden siirtämisellä välillä kertojan rooliin etäännytetään katsojaa. Bertolt Brechtin ajatuksena oli, että psykologisen uskottavuuden lisäksi tai sijaan on tärkeää tuoda esiin, että näytelmän hahmot edustavat itseään laajempia henkilötyyppejä.

KOMin Pohjantähdessä aiotaan käyttää vieraannuttamista. Dramaturgin tulkinnan sanotaan korostavan Linnaa nimenomaan poliittisena kirjailijana. Se kuulosti hyvältä. Lähdin KOMista aika innostuneena.

15.2.06

Puita ja ihmisiä

Kaiken muun touhun keskellä istuttiin hetki eduskunnan kuppilassa puhumassa politiikkaa. Vaikka tykkään noista vasemmistoryhmän äijistä ja vuosien mittaan olen oppinut heihin luottamaankin, joskus palaa käämit.

Juttu kiersi eräässä vasta lopetetussa sahassa. Ympäristöjärjestöjen kanta on, että sahan toiminta riistää metsät tulevilta sukupolvilta. Meidän miesten näkemyksen mukaan sahan lopettaminen lisää kestämättömästi paikallisten ja erityisesti saamelaisvähemmistön työttömyyttä.

Mielestäni kumpikin osapuoli on oikeassa. Ongelma on siinä, että kun "edistykselliset voimat" kinaavat keskenään, kapitalisti hyötyy. Ei voi olla niin, että nykyisten ja tulevien ihmisten elinmahdollisuuksien välillä on sovittamaton ristiriita.

Eivät meidän miehet ole mitään ympäristövastaisia, esimerkiksi Tennilä vastusti Vuotoksen allasta kaikki ne vuodet, kun asia ei kiinnostanut mediaa tai kansalaisia. Mutta tässä kohtaa on jokin lukko ja tuntuu, etteivät puut ja ihmiset mahdu samaan maailmaan.

14.2.06

Che Guevaran tytär

Tänään olemme toipuneet (sen verran kuin on ollut aikaa) Che Guevaran tyttären Aleidan vierailusta. Tampereella eilen illalla pidetty puhetilaisuus oli menestys: 500 ihmistä täytti työväentalon konserttisalin täpötäyteen. Osa ihmisistä joutui kuuntelemaan seisaaltaan koko kaksituntisen tilaisuuden. Yleisö sai mitä halusi. Aleida oli selvästi vakuuttava ja tunteita nostattava puhuja. Minulle hän oli kuitenkin paljon vakuuttavampi kontatessaan aamulla keittiömme lattialla yhdessä nuorimman lapseni kanssa kuin esitelmöidessään täpötäydelle salille.

Aleidan vierailu sai minut taas miettimään Latinalaisen Amerikan - ja toki muunkin kolmannen maailman - asioita, joita aiemminkin olen blogissani sivunnut. Che Guevaran vanhimpana tyttärenä Aleidalla on ollut vapaa pääsy mantereen yhteiskunnallisten muutosliikkeiden sisäpiireihin. Hänen näkemyksensä on, että vielä ei ole aika soittaa torvia voiton kunniaksi, mutta Latinalaisen Amerikan uusi aika on kuitenkin alkanut. Itse yritän olla optimisti, vaikka tietenkin tosiasia on, että USA suunnittelee kataluuksiaan uusien vasemmistohallitusten pään menoksi, kuten saamassani kommentissa aivan oikein todetaan. Aleidan mukaan on kuitenkin yritettävä. "On parempi kuolla puolustaessaan omaa pientä maaplänttiään kuin kuolla nälkään", sanoi brasilialainen maattomien liikkeen aktiivi Rosa, joka kuoli juuri niin.

Aleida heitti myös haasteen meille suomalaisille: uskallammeko tunnustaa, että rikkaiden maiden hyvinvointi perustuu kehitysmaiden riistoon ja että talouden epätasapaino vain kasvaa? Tätä meidän kaikkien on syytä miettiä, mutta sehän ei pelkästään riitä. Mistä olemme oikeasti valmiita luopumaan? Jos ei itse luovu jostain, ei mitään voi antaa toisille.

9.2.06

Asunnottomuus

Eilinen päivä vierähti rattoisasti, kun yritin järjestää apua pyytäneelle kuntalaiselle yösijaa. Viinikanlahden ensisuojaan on tuotu uusi parakki, joten sinne kyllä mahtuisi, mutta selvänä siellä on helvetillistä yöpyä. Muuten kaikki paikat olivat täynnä. Näin pakkasilla suojan tarvitsijoita on enemmän kuin suojia.Kyseisen asunnottoman ongelmana on, että hän on keski-ikäinen mies. Kodittomista suurin osa kuuluu tähän ryhmään. Yhteiskunnassamme ei oikein hyväksytä sitä, että mies tarvitsee apua, sitä saa pärjätä omillaan, tai olla pärjäämättä. Ja vaikka ei alkoholiongelmaa olisikaan, vuoden ulkonayöpymisten jälkeen useimmilla jo on: ei näitä Suomen pakkasia tahdo kestää selvin päin, hyvä jos edes hengissä.

No, Peti kuitenkin lopulta järjestyi ja hyötyä tästä soittelukierroksesta oli ainakin sen verran, että tulipa tsekattua kaupungin asuntotilanne. Erityisen iloinen olin keskustelusta Palhoniemen johtajan Markku Ahovainion kanssa, joka reippaalla ja realistisella otteellaan tarttui ongelmaan ja siinä sivussa teki tosi hyviä ehdotuksia asuntotilanteen parantamiseksi.

Tämä asuntoasia on läpi vuosien ollut minulle tärkeä kysymys. Nuorina (1990-luvulla) me valtasimme parkkipaikkoja vastalauseeksi sille, että opiskelijat saivat tyytyä lattiamajoitukseen samalla kun autoille rakennettiin sikakalliita parkkihalleja. Kyllä ihmisellä sentään pitää olla koti, autot pärjää ulkosallakin.

5.2.06

Teinialustuksia poliitikoille

Olin eilen puhumassa prostituutiosta Vihreiden nuorten hallitukselle ja aktiiveille. Oli hauska huomata, että paikalla oli muutama asiasta hyvin kiinnostunut ja aiheeseen perehtynyt nuori nainen. Se antaa toivoa uudenlaisen feminismin nousulle.

Jälkeenpäin sain nuoremmilta osallistujilta palautetta, jonka mukaan alustukseni oli tuntunut heistä rautalangasta vääntämiseltä. Esityksestäni huomasi, että olin heitä varten suunnitellut teiniversion aiheestani. En viitsinyt kertoa, että itse asiassa alustukseni oli sama, jonka olen pitänyt poliitikoille. Poliitikkojen mielestä minun olisi pitänyt selittää asia yksinkertaisemmin...

No, joka tapauksessa asiat etenevät. Prostituution kriminalisoinnin pitäisi tulla tiistaina lähetekeskusteluun eduskuntaan. Olen menossa television aamulähetykseen puhumaan asiasta.