19.1.06

Tanska ei kriminalisoi seksin ostamista

Hieno homma! Sain juuri tiedon, että seksin oston kriminalisointi meni nurin myös Tanskassa. Norjahan päätyi samaan ratkaisuun jo vuosi sitten. Uutinen tuli hyvään kohtaan, sillä kriminalisointia on yritetty meillä perustella "yhteisellä pohjoismaisella mallilla". Nyt näyttää kuitenkin siltä, että enemmistö pohjoismaistakin voi kallistua päinvastaiseen suuntaan.

Sekä Norjassa että Tanskassa on tahty seksityöntekijöiden ihmisoikeuksien kannalta esimerkillisiä päätöksiä. Norjan demari-vassari -hallitus on nostamassa huimasta pro-tukipisteen kaltaiseen tukitoimintaan tarkoitettua rahoitusta. Aikaisemmin tukityötä on tehty vain katuprostituoitujen keskuudessa, mutta nyt sitä yritetään ulottaa myös yksityistiloissa työskentelevien seksityöntekijöiden saataville.

Tanskan hieno saavutus taas on laki, joka sallii "osuuskuntabordellit". Käytännössä se tarkoittaa, että vaikka paritus on kiellettyä, seksityöntekijät saavat keskenään muodostaa yhteisyrityksiä ja esim. hankkia yhteisen toimitilan. Yhdessä toimiminen lisää turvallisuutta ja mahdollistaa vertaistuen (puhumattakaan tietysti taloudellisesta hyödystä). Suomessa vastaava käytäntö on kielletty, eikä Norjan mallin mukaisia rahoitushankkeitakaan taida olla tiedossa.

1 kommentti:

Anonyymi kirjoitti...

Olen asunut poissa Soumesta jo kauan aikaa, mutta yleismaailmalliset ongelmat, kuten prostitutio, nayttavat olevan melkein samat kaikkialla "kristillisissa hyvinvointivaltioissa". Mita tehda talle ongelmalle on aivan vasymykseen saakka puitu kunnalinen ja valtakunnallinen vaittelyn aihe ja en ole nahnyt mitaan joka olisi sen tuonnut onnelliseen ratkaisuun. Tama Tanskan malli, josta en ollut tietoinen, nayttaa kuitenkin lupaavalta ja taysin toteuttamismahdolliselta.