2.3.07

Kapitalistinen realismi

Kaikki tietävät mitä on sosialistinen realismi, mutta moniko on kuullut kapitalistisesta realismista – itse asiassa aika moni. Sillä tarkoitetaan markkinatalouteen oleellisesti kuuluvaa mainos- ja mielikuvateollisuutta.

Niin kuin sosialistisella realismilla aikoinaan, myös kapitalistisella on oikeastaan hyvin vähän tekemistä olemassa olevan todellisuuden kanssa. Ennemminkin sillä viitataan visioon, jonka oletetaan voivan olla totta jossakin oman arkikokemuksen ulkopuolella ja jota valtaapitävät haluavat ihmisten pitävän tavoittelemisen arvoisena. Se on visio, jota ilman yhteiskunta romahtaisi.

Kylmät väreet tanssivat lapaluissa.

3 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Heip. Tuo edellinen meni mulle liian vaikeaksi. Mutta kun nyt olen täällä, kysyisin sinulta yhtä asiaa. Olen ajatellut äänestää sinua ja mietin toimintaasi kaupunginvaltuutettuna. Jos pääset eduskuntaan, aiotko jatkaa myös kaupunginvaltuustossa?

Jatkokysymys: eikö molemmissa elimissä oleminen ole vallan keskittymistä? Miten perustelisit valintasi? Korostan, että kysyn tätä ihan mielenkiinnosta, kun tyypit tuntuu haluavan olla kahdessa paikassa yhtaikaa. Siis hyvätkin tyypit.

Anna Kontula kirjoitti...

Hei, ja kiitos, jos päädyt minua äänestämään. Kysymys kunnallispolitiikan ja valtakunnanpolitiikan yhteensovittamisesta on aiheellinen. Totta on, että luultavasti en kansanedustajana käytä aivan yhtä paljon paukkuja Tampereen asioihin kuin nyt: jatkan valtuutettuna, mutta luovun paikastani Lasten ja nuorten lautakunnassa ja jaostossa.

Toisaalta, ajattelin edelleen kansanedustajanakin priorisoida ruohonjuuritason. Yhteyden pitäminen kansalaisjärjestöihin ja yksittäistenkin ihmisten asioiden hoitaminen ovat kaikkein työllistävin osa vasemmistopoliitikon tointa. Sitä ei voi sivuuttaa, sillä juuri sieltä tulee päätöksenteon kannalta tarpeellinen käytännön tieto. Ja ihmisethän äänestävät meitä asioitaan ajamaan.

Tästä syystä en usko, että kansanedustajuus hirveästi muuttaisi toimenkuvaani vasemmistopoliitikkona. Alkaisin tehdä kokopäiväisesti samaa työtä, joka nyt on harrastus.

Anonyymi kirjoitti...

Hyvää naistenpäivää sinulle Anna!

Toivottavasti sinut valitaan seuraavaan eduskuntaan sieltä teiltä päin, olet vaalipiirisissäsi ehdokkaista numero 1 minulle.

Valitettavasti en voi sinua äänestää, mutta tsemppiä paljon vaalityöhösi niin sinulle kuin tukiryhmällesikin. Tehkäähän sinusta äänestäjien kanssa yhteistyössä Suomeen uusi kansanedustaja.

Toverillisin terveisin,
Harri Holtinkoski, Oulu