17.6.06

Tutkintapyyntö

Olen jättänyt Ruotsin poliisille tutkintapyynnön, jossa pyydän poliisia selvittämään, ovatko ruotsalainen europarlamentaarikko Maria Carlshamre ja iltapäivälehti Expressen syyllistyneet minua kohtaan törkeään kunnianloukkaukseen tai muuhun laissa rangaistavaksi säädettyyn tekoon.

Europarlamentin liberaaliryhmään kuuluva Carlshamre kirjoitti 15.6. ilmestyneessä Expressen-lehdessä Suomessa käytävästä seksin oston kriminalisointia koskevasta keskustelusta. Hän on myös lähettänyt artikkelin suomeksi käännettynä lehdistötiedotteena suomalaisille tiedotusvälineille.

Carlshamre kirjoittaa, että ”prostituutiolobbaajat ovat olleet erittäin vahvoilla Suomen keskustelussa – mm. he ovat päässeet esille eri rooleissa, toisinaan seksityöntekijöiden edustajina ja toisinaan tutikijan roolissa. Taustalla on kuitenkin aina kansalinvälinen ja taloudellsesti erittäin vahva rikollinen seksiteollisuus.” Myöhemmin kirjoituksessa mainitaan myös minun nimeni, ja minua nimitetään lainausmerkeissä ”riippumattomaksi" tutkijaksi.
Toimin tutkijana Tampereen yliopiston sosiologian ja sosiaalipsykologian laitoksella. Vireillä olevan rikoslain 20. luvun 8 §:n muutoshankkeen yhteydessä minua on kuultu prostituutioon liittyvien kysymysten asiantuntijana eduskunnan lakivaliokunnassa ja erilaisissa viranomaisissa, kansalaisjärjestöissä ja tiedotusvälineissä. On selvää, että Carlshamre tarkoittaa lausumallaan juuri minua.

Carlshamren lausunnot antavat sen käsityksen, että työtäni tutkijana ja lausuntojani asiantuntijana ohjailisivat rikollisjärjestöt. Väittämä on omiaan herättämään aiheetonta halveksuntaa minua kohtaan ja kyseenalaistamaan tutkimustyöni ja asiantuntijalausuntojen luotettavuuden. Puhe seksiteollisuudesta herättää lukijoissa mielikuvaa naisten ja jopa lasten hyväksikäytöstä. Olen tutkimustyössäni ja lausunnoissani nimenomaan pyrkinyt etsimään keinoja tällaisen rikollisuuden uhriksi joutuneiden henkilöiden aseman parantamiseksi ja arvioimaan erilaisten oikeuspoliittisten ja sosiaalisten ratkaisujen vaikutusta heidän tilanteeseensa.

Carlshamren lausuma voi myös antaa sen mielikuvan, että olisin syyllistynyt rikoslain tarkoittamalla tavalla järjestäytyneen rikollisryhmän toimintaan osallistumiseen. Carlshamre on julkaissut kirjoituksensa kahta päivää ennen eduskunnan täysistuntoa, jossa seksinostolakia käsitellään, ja on näin valheellisilla väittämillä pyrkinyt vaikuttamaan Suomen eduskunnan päätöksentekoon.

Olen jo Helsingin Sanomien yleisönosastossa 31.5. julkaistussa kirjoituksessani kyseenalaistanut joidenkin suomalaisten naisjärjestöjen edustajien epäsuorat vihjaukset, joiden mukaan minulla olisi joitakin hämäriä suhteita seksiteollisuuteen tai että saisin jopa rahoitusta sieltä. Jo aikaisemmin olen joutunut puuttumaan asiaan Aamulehden (20.4.) haastattelussa, jossa kommentoin eduskunnan lakivaliokunnan varapuheenjohtajan Susanna Rahkosen esittämiä arvioita. Vaikka tarkoitusperät ovat olleet selviä, ei näissä aikaisemmissa tapauksissa nimeäni ole liitetty yhtä suorasti kansainväliseen rikollisuuteen kuin Carlshamren kirjoituksessa.

Julkisena toimijana hyväksyn sen, että ajatuksistani ja persoonastanikin käydään keskustelua. On kuitenkin eri asia toistuvasti liittää tutkijan tai rekisteröidyn yhdistyksen nimi kansainväliseen rikollisuuteen.

10 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

hei Anna.
En ota kantaa siihen esille nousseeseen kysymykseen oletko jollain tavalla seksiteollisuuden ja rikollisjärjestöjen asialla. Jääviyttäsi tutkijana voi nimittäin miettiä toiseltakin kannalta. Toimit Salli elikä seksityöläisten järejstössä, joten olet tavallaan sitä kautta valinnut viiteryhmäsi. Heidän tavoitteenaanhan ei ole prostituution poistaminen vaan nimenomaan salliminen.
Tunnetusti Ruotsissa seksin oston kriminalisointi on vähentänyt prostituutiota, vaikka sen väitettiin siirtyvän vain "maan alle". Ruotsi ei ole lain säädäntönsä takia enää niin houkutteleva kohde ihmikaupalle ja ulkomaisille prostituoiduille. Tätä tietoa Suomessa tunnutaan pantattavan vaikka se on faktaa.

Ikävää jos sinä naisena et halua vaikuttaa naisia ja nykyään myös lapsia häpäisevan ja orjuuttavan toiminnan kitkemiseksi maastamme.
Toki on aina prostituoituja, jotka väittävät nauttivansa työstään jne. aivan kuten on ihmisiä, jotka näuttivat itsensä viiltelemisestä, itsensä paljastamisesta, masokismista jne. On paljon ihmisiä, jotka tulevat kodeista joissa on käytetty hyväksi, kodeista, joissa on ollut psyykkisesti häiriytyneet kasvattajat, päihteitä, huumeita, rajattomuutta.
On nuoria alaikäisiä tyttöjä, jotka itseään suojelematta makaavat aikuisten jopa vanhojen miesten kanssa, antavat käyttää itseään hyväksi, ei edes rahasta vaan pelkästä itsekunnioituksen ja positiivisen idnttiteetin puutteesta.
Ja niin kauan kuin on nuori, menee elämä eteenpäin vaikka itsetuhoisellakin menttaliteetilla. Mutta näiden naisten tulevaisuus aikuisina naisina ja äiteinä on kuitenkin aika pitkälle tuhoutunut. He eivät kykene suojelemaan itseään, eivät lapsiaan eivätkä hankkimaan elämää, jossa päätökset kumpuavat selkeästä terveestä itsetunnosta. Ja terve itsetunto ei ole sitä, että on ylpeä kauniista kropasta, jota miehet haluavat tai sitä että tienaa itseään myymällä rahaa koruihin, vaatteisiin, ulkomaan matkoihin, huumeisiin.
Ne harvat naiset, jotka pelastuvat prostituutiosta normaaliin elämään jota ei väritä väkivalta, päihteet ja rikollisuus, he eivät todella suosittele prostituutiota kenellekkkään.
Ja ne jotka puolustavat prostituutiota, ovat pääsääntöisesti asiakkaat elikä miehet ja toisekseen ne, joilla on eniten menetettävää elikä parittajat sekä ne naiset, jotka tavalla tai toisella kuuluvat prostituution kermaan elikä ovat sekä prostituoituja että parittajia tai parittajien tyttöystäviä saaden niin ollen osan prostituoitujen saamasta rahasta omaan käyttöönsä.
Tavalliset prostituoidut, joilla nämä parittajat elävät, eivät totisesti puolusta prostituutiota.

Anna Kontula kirjoitti...

Kiitos pitkästä kommentistasi. Se oli hyvä esimerkki niistä ennakkoluuloista, jotka eri muodoissa uhkaavat ja heikentävät seksityöntekijöiden asemaa. Kehottaisin tutustumaan raporttiini Suomen prostituutiotilanteesta. Siinä on vastaus moneen esittämääsi uskomukseen, myös Ruotsin osalta.

Seksialan liitto Salli on ensisijaisesti seksityöntekijöiden ihmisoikeuksista kiinnostunut järjestö, mutta myös ammatillinen etujärjestö. Sivuiltani löydät myös Uutispäivä Demarissa julkaistun vastineeni Susanna Rahkoselle, jossa lyhyesti selitän, että prostituution ja prostituoitujen puolustaminen ovat kaksi eri asiaa.

Hyvää kesän jatkoa!

Panu kirjoitti...

Taistele Anna. Älä anna periksi. Feministit ovat tunnottomia hirviöitä, joilla ei ole järkeä, sielua, lakia eikä moraalia, mutta "totuus tekee teidät vapaiksi", sanotaan Sanassa.

Anna Kontula kirjoitti...

Kiitos vaan, Panu, kannustuksesta! Täytyy kuitenkin muistaa, että minäkin olen feministi – vaikka eri suuntausta.

Suomessa on tällä hetkellä vallalla "radikaalifeministien" suuntaus, jonka mukaan kaikki prostituutio on väkivaltaa naista kohtaan. Itse kuulun "seksuaaliradikaalien" feministien suuntaukseen, jonka mukaan prostituutio on yksi kamppailun kenttä, ja tilanteesta riippuen seksityö voi olla sitä tekevälle hyvä tai huono asia.

Panu kirjoitti...

Olen usein miettinyt, olisiko minusta voinut tulla prostituoitu, jos olisin ollut nainen ja yhtä huonossa taloudellisessa jamassa kuin nuorena miehenä monestikin olin. Vastaus on aika yksiselitteisesti myönteinen. Olisin varmaan järkeillyt sellaisia latuja myöten, että minulle maailmassa tärkeintä oli kuitenkin uusien iirinkielisten kirjojen ostaminen ja lukeminen, etten kuitenkaan saisi aviomiestä tai poikaystävää, jonka kanssa voisin jakaa harrastukseni, ja että kun seksuaalisuuteni olisi kuitenkin ollut minulle iiriä vähemmän tärkeää, olisin voinut antaa sen vuokralle saadakseni rahaa niihin iirinkielisiin kirjoihin. Pystyn siis hyvin kuvittelemaan, että joku alkaa prostituoiduksi, koska hänellä on elämässään suurempia intohimoja kuin seksi.

Panu kirjoitti...

Onko muuten ihan mahdotonta haastaa Carlshamre oikeuteen Suomen lakien mukaan? Käsittääkseni hän lähetti käännetyn tekstin lausunnostaan lehdistötiedotteena täkäläisille läpysköille, ja eikös rikos silloin ole Suomen maaperällä tehty?

Anonyymi kirjoitti...

"Prostituutio turmelee naisista vain ne onnettomat, jotka siihen
sortuvat, eikä heitäkään läheskään siinä määrin kuin tavallisesti luullaan. Mutta sitä vastoin
miesmaailman luonnonlaadun se pilaa kokonaan."

Näin sanoo Engels kirassaan Perheen, yksityisomaisuuden ja valtion alkuperä.

Kallistun ajattelemaan samaan suuntaan. Onko niin, etteivät siskot piittaa veikoista pätkääkään, nykyään?

Anna Kontula kirjoitti...

"Protestanttinen yksiavioisuus johtaa keskimäärin parhaimmissakin tapauksissa vain
sietämättömän ikävään aviolliseen yhteyteen, jota sanotaan perheonneksi…"

- Engels, Perheen, yksityisomaisuuden ja valtion alkuperä

Anonyymi kirjoitti...

Porvarillis-kristillinen panta ahdistaa monessa muussakin, kuin avioliitossa.

Työväenliike on vaan taistellut tuon pannan osaltaan rikki jo jonniin sitten. Siviilivihkiminen, avoliitto, avioero... kaikki kaikki käy (harmi vaan että samalla kun tämä on tapahtunut, yhteiskunta [vrt. vanha kyläyhteisö] on privatisoitunut ja yhä enemmän äiti-lapsi perheitä kituu hylättyinä lähiöissä [heidän ex-ukkojensa tyydyttäessä tarpeitaan ja halujaan Tallinnassa yms. paikoissa]).

Mutta prostituutio pysyy, etkä vastannut kysymykseeni... miksi?

Anonyymi kirjoitti...

Maria Carlshamre on tulossa Suomeen 1.12.2006 "asiantuntijana" kertomaan mm. eduskunnassa ihmiskaupasta ja prostituutiosta"

Aiemminhan Suomessa kävi valtiofeministivierailulla mm. Gunilla Ekberg kertomassa perustuslakivaliokunnalle Ruotsin seksinostokieltolain ihanuudesta.

Otamme siis lupaavasti mallia Ruotsin toimintamekanismeista, jossa vuonna 2003 Ruotsin demarivetoinen hallitus järjesti konferenssin ihmiskaupasta. Paikalle oli kutsuttu luennoimaan USA:sta Sheila Jeffrey. Hänet tunnetaan paremmin radikaalifeministinä, jonka mukaan naisten joilla on poikalapsi, ei kuulu saada naisjärjestöissä jäsenyyttä. Hän kannattaa myös poikalasten abortointia.