3.7.11

Valussa Euroopan rautanyrkki?

Ei minua huoleta, että eurooppalaisten veronmaksajien rahoja syydetään pankeille perään kyselemättä tai vastuullisia etsimättä. Se on epäreilua ja huolimatonta, mutta lopultakin vain rahaa.

Enemmän huolettavat ne sopimusehdot, joilla rahaa jaetaan. Esimerkiksi Portugalin tukipaketissa on kaikkiaan 222 pienellä präntättyä kohtaa, jotka sisältävät leikkauksia palkoista, sosiaaliturvasta ja kouluilta. Lisäksi edellytetään strategisesti tärkeän valtion omaisuuden polkumyyntiä. Listalla ovat satamien, lentokenttien ja energiayhtiöiden yksityistämiset.

Velkaantuneille maille tarjotaan sellaista uusliberalismin matokuuria, että jos ei tauti vielä tapa, lääkkeet sen varmasti tekevät.

Sopimusehdoista syntyy negatiivinen kierre, jossa vaaditut leikkaukset vähentävät kulutuskysyntää ja siten vaikeuttavat kotitalouksien ja yritysten mahdollisuuksia selvitä veloistaan. Tämä puolestaan kasvattaa pankkien roskalainataakkaa, pienentää valtion verotuloja ja lisäävät työttömyyden kustannuksia.

Suomalaiset ovat syyttömiä tilanteeseen ja siksi aiheesta harmissaan, kun nyt joutuvat maksumiehiksi. Toisaalta, eivät tätä sotkua tehneet myöskään velkamaiden kansalaiset. Meidän rahamme voimalla heidät pannaan luopumaan sosiaaliturvasta, palveluista ja työoikeuksista. Ei ihme, että myös kreikkalaisia ja portugalilaisia harmittaa.

Samaan aikaan Euroopan keskuspankki valmistelee pysyvää rahastoa, jolla varmistettaisiin ylikansallinen pankkituki myös tulevaisuudessa. Sen myötä Eurooppaan vakiinnutetaan vastuuton ja riskitön luototustoiminta, jonka myötä maa toisensa jälkeen ajautuu kriisiin ja pakotetaan uusliberalisointiohjelmiin. Monet asiantuntijat ovat arvostelleet, ettei tällainen vakaussopimus suinkaan vakautta tuo, päinvastoin: nyt rakennetaan turvattomuuden, tukahdutettujen talouksien ja kasvavien tuloerojen Eurooppaa.

Vaihtoehtojakin olisi. Voitaisiin vaatia pankkeja vastuuseen löyhästä luototuksestaan ja puhdistamaan roskalainat taseistaan. Voitaisiin ohjata velkamaat hallittuun sovitteluun, jossa ulkopuolista tukea suunnataan peruspalvelujen ja työpaikkojen turvaamiseen.

Toimenpiteiden kattamiseksi voitaisiin säätää rahoitusmarkkinaveroja. Mikäli pankkitukiin olisi turvauduttava, olisi vastineeksi vaadittava pankkien osittaista kansallistamista.

Ei muutaman maan velkaantuminen tarkoita vielä Euroopan loppua. Sen sijaan vakaussopimus, siitä ei voi olla varma

(Julkaistu Lehtiyhtymän paikallislehdissä 3.7.2011)

8 kommenttia:

jorma liukkonen kirjoitti...

Kuvitellaanpa Portugalin tilalle Suomi...

Anonyymi kirjoitti...

Yksi vaihtoehto lisää: pankit, pörssit, suurrahastot, vakuutusyhtiöt, suuryritykset sekä avainyritykset valtion haltuun, valtion vahva elvytyspolitiikka käyntiin, hinnat ja palkat jäihin elvytyksen ajaksi.

Anonyymi kirjoitti...

Täytyy todeta, että huoli on yhteinen.

Kriisimaita laitetaan rajulla kädellä uusliberalismin matokuurille. Rankalla sisäisellä devalvaatiolla Portugalin ja Kreikan kansalaiset opetetaan markkinaliberalismin saloihin.
Se on kylmää kyytiä köyhille ja vähäosaisille.

Ja lisää on tulossa. Kriisi tulee leviämään, sillä kriisin tervehdyttämiseksi taloudellisesti välttämättömät toimenpiteet eivät ole kuitenkaan poliittisesti mahdollisia.

On menossa eurooppalaisen kapitalismin päivitys. Tämä uusi eurooppalaisen kapitalismin päivitetty versio, "Euroopan rautanyrkki", on Euroopan vakausmekanismi (EVM), joka tullee voimaan heinäkuussa 2013.

Nyt olisi vasemmistolaisen vaihtoehden esittämisen aika!

Mutta missä on Vasemmistoliiton vaihtoehto tälle eurooppalaisten federalistien projektille?

Missä ovat ne näkyvät kannanotot EU-politiikasta, joita vielä ennen vaaleja VL:n johdossa ansiokkaasti viljeltiin? Nyt niitä tarvittaisiin, vasemmistolaista vaihtoehtoa myös puolueen taholta.

Vai onko niin, että VL:n johto nykyään hallituskipeydessään kannattaa vakausmekanismeja (ERVV, EVM)?

Onko VL:n eduskuntaryhmän enemmistö (11 edustajaa) näiden mekanismien takana vedoten hallitusvastuuseen?

On aivan turha julkisuudessa tuulettaa, perusteena jopa hallitukseen menolle, 25 euron perustulon "historiallista" korotusta (miinus inflaatio), jos takki on kääntynyt EU-politiikan osalta. Se on silkkaa äänestäjien pettämistä ja heidän mielipiteidensä aliarvioimista.

Anonyymi kirjoitti...

Nyt olisi jo vähitellen aika poistaa liiketoiminnan ja osakeomistuksen "riskittömyys". Osakkeiden arvon mahdollinen nollaantuminen yhtiön mennessä konkurssiin ei ole millään muotoa riittävä rangaistus mihinkään.
Yhtiöiden johdolle sekä muille vastuullisille pitäisi sälyttää henkilökohtaista rikoslaillista riskiä. Samaten myös suuromistajille ja pää-äänivallan käyttäjille. Tämä siis saadun hyödyn menettämisen lisäksi. Enkä puhu nyt ainoastaan taloudellisista tappioista vaan muistakn väärinkäytöksistä.
Tämä lienee ainoa tapa saada toimintaan mitään vastuullisuutta.

Lakikirjaan voisi myös lisätä talousjärjestelmän horjuttamisen vähintäänkin ehdottoman vankeuden arvoiseksi rikokseksi. Tosiasiassahan teko on rinnastettavissa törkeään maanpetokseen.

Realisti kirjoitti...

Olisi Islam vaihtoehto Euroopalle?

Anonyymi kirjoitti...

Mielestäni tässä on hyvä poliittisen kielen suunta vasemmistolle. Luulen, että se sama on osittain ollut myös Kokoomuksen suosion voima.

Eli yksinkertaisen kuivasti systeemien kautta asioiden selittäminen, joka luo nörttimäisen viisaan kuvan tekstistä. Eräänlainen estetiikka siis, joka antaa poliittisesta kannasta objektiivisen kuvan.

Olen hieman huono selittämään ja jäsentämään ajatustani siitä, miksi juuri tämä blogiteksti oli onnistunutta poliittista kieltä. Mutta jatka samaan malliin!

Timo Brander kirjoitti...

Yritin saada Paavo Arhinmäen kautta jotain selvyyttä sekaviin tietoihin EVM:stä, josko hän voisi välittää tietoa onko Vasemmsitoliiton eduskuntaryhmässä miestä tai naista, joka voisi avata ja selventää sitä. Ei ole kuulunut vastausta. Onko nyt käsitettävä niin, ettei Vaseistoliitossa ole ketään, joka mitään tietäisi EVM:stä, vai eikö katsota tarpeelliseksi asin selventämistä. Kimmo Sasin Hesarissa olleen lausunnon mukaan Suomi on jo liittynyt kyseiseen rahan vallankumoukseen. Onko näin?

Anna Kontula kirjoitti...

Hei,

ministerit ovat usein niin kiireisiä, etteivät ehdi itse vastailla kaikille. Kannattaa laittaa kysely esimerkiksi häntä avustavalle Jussi Saramolle (jussi.saramo[at]vasemmistoliitto.fi). Hän osaa kaivaa sulle ”puolueen virallisen kannan”.