21.12.09

Epätasa-arvoa tasa-arvokysymyksissä

Muistattehan vanhan feministisen iskulauseen, että naisen palkkaeuro on 80 senttiä? Tällä viitataan sitkeästi säilyneeseen palkkavinoumaan, jonka johdosta naiset saavat samastakin työstä keskimäärin pienempää palkkaa kuin miehet – nais- ja miesvaltaisten alojen palkkaeroista nyt puhumattakaan. Sitten on tietysti vielä ”lasikatto” eli naisten vaikeus edetä paremmin palkattuihin johtotehtäviin.

Viime aikoina päätään nostanut miesliike on puolestaan huomauttanut, kuinka miesten keskimääräinen elinikä on huomattavasti naisia lyhyempi. Ja samoin kuin naisten alhaisempaa palkkatasoa on selitetty naisten arkuutena pyytää, voidaan miesten eliniänodotteeseen todeta, että mitäs ryyppäätte ja poltatte tupakkaa. Tällainen vastuun siirtäminen yksilöille ei kuitenkaan poista sitä tosiasiaa, että kyse on myös rakenteista ja siten myös yhteiskunnallisesti tuotetusta epätasa-arvosta. Eivät naiset arastele liian suurta palkkaa eivätkä miehet juo viinaa kuollakseen nuorena.

Kiinnostavinta kuitenkin on, että aikamme näkee ongelman sukupuolten välisissä palkka- ja elinikäeroissa, mutta pitää niitä luokkien välillä ihan normaaleina. Tiedossa on, että raskasta ruumiillista työtä tekevä duunari saa paljon pienempää palkkaa kuin pomonsa, mutta myös kuolee huomattavasti tätä nuorempana. Meistä se on asioiden oikea ja luonnollinen järjestys?

Rauhallista joulua kaikille.