12.3.05

5B:n vieraana

Aleksanterin koulun 5B-luokan tiedotustilaisuus Metsossa. Rehtori oli saanut tehtäväksi siirtää yhden opettajan toiseen kouluun ja oli päätynyt 5B:n opettajaan. Luokan hienoihin kotisivuihin ja vanhempien näkemykseen voi tutustua täällä.

Tiedotustilaisuudessa puhututti jälleen, kuinka heikoissa kantimissa lasten edun katsominen on kunnallishallinnossa. Vaikka lasten pitäisi olla kaikissa yhteisöissä "etuoikeutettu luokka", käytännössä he eivät usein tule kuulluksi. Koululaisilla ja tarhalaisilla ei ole omaa "työsuojeluvaltuutettua" ja lastenasiamies (=nainen) on ylityöllistetty.

5B:n tapauksessa rehtori perusteli valintaansa sillä, että kyseinen opettaja oli viimeksi tullut taloon. Päätös on linjassa kaupungin henkilöstöpolitiikan kanssa ja on hyvä, että siirroissa noudatetaan jotakin johdonmukaisuutta.

Henkilöstön lisäksi pitäisi kuitenkin olla käytäntö, jolla asiaa katsotaan muiden asianosaisten - tässä kohtaa lasten - näkökulmasta. Heidän etunsa mukaista olisi siirtää kuudennen tai tokaluokan opettaja, koska silloin lasten opettaja vaihtuisi joka tapauksessa. Jatkuvuuden ja pysyvien ohjaajasuhteiden tarve korostuu erityisesti integroidulla 5B:llä, jossa osalla oppilaista on erityistarpeilleen lääketieteellinen perusta.

Asia tulee varmaan josskin muodossa käsittelyyn kasvatus- ja opetuslautakunnassa, jonka jäsenenä istun.